Fotgåendets inlärning och utveckling - Då och nu

49 min

Fotgåendet, med som utan koppel, är det viktigaste momentet både inom grundlydnaden och tävling. VBV-gänget samtalar med Pia Brygård om fotgåendes utveckling.

Programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in Pia Brygård,  domare och tävlingsledare, för att samtala om fotgåendets bakgrund och dess militära bakgrund till dagslägets fotgående. 

Hur ser det perfekta fotgåendet ut? Hur ser bedömningen ut? Vad vill domaren se? Pia Brygård berättar känslosamt om hur man på 80-talet lärde ut koppelryck.
- Som 12-åring gick jag en kurs där jag lärde mig fotgående med dåtidens metoder, då skulle man lära hunden genom att rycka i kopplet. Jag fick stanna kvar efter kursen för att lära mig att rycka ordentligt genom att sätta halsbandet på instruktörens arm och sen "piska mattan". På vägen hem från klubben så kände jag så stor ångest att jag grät i bilen, berättar Pia Brygård. 

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt hjälper lyssnaren Emma som har en rhodesian ridgeback-valp som biter henne så fort han blir glad.
- Man kan aktivt träna hunden med att låta den sitta mellan ens knän, detta kallas ryggsäcken och är en övning man kan ta till för att avleda hunden. Man kan förebygga bitandet genom att förutse situationen och fånga upp hunden genom att låta hunden fokusera på en godbit, säger Eva Bodfäldt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".