USA:s nästa president blir en fejkad blondin från New York: Ekots Agneta Furvik

4:29 min

Utrikeskrönikan 6 maj 2016. New York.

New York, fredag 

Och nu kan det sägas säkrare än någonsin hittills under denna primärvalssäsong:

Det blir en runt 70 år gammal fejkblondin härifrån New York som blir USA:s nästa president.

För det som med sannolikhet gränsande till visshet nu står klart är ju att det antingen blir Hillary Clinton eller Donald Trump som svärs in som amerikansk president i januari nästa år. 

Och den största nyheten med det är förstås inte att nästa amerikanska president blir en fejkad blondin från New York.

Det är snarare att den Donald Trump som av väldigt många förståsigpåare från första början och ända in i det sista avfärdats som ett riktigt dåligt skämt, en dokusåpekaraktär tagen till nya höjder, en politiskt, statistiskt och realistiskt sett helt omöjlig presidentkandidat nu står på tröskeln till Vita Huset och till besluten om både enskilda individers och hela länders framtida öden.

Och det är en sanning som fortfarande tycks mycket svår att smälta både i och utanför det republikanska partiet, liksom bland journalister, statsvetare och andra analytiker i allmänhet.

Efter att Trump i Indiana i veckan, med en än en gång helt fantastisk segermarginal, en gång för alla visade vem som är herre på täppan, är de amerikanska medierna nu fullständigt fullproppade med i de flesta fall mycket svårt självspäkande analyser.    

Hur kunde vi missa vad som höll på att hända, och hur kunde det hända?

Vad är det vi inte fattar?

Vad har det här obegripliga fenomenet Donald Trump som tagit honom ända hit?

...frågar man sig på ledarsidor och i tevedebatter.

Och det är som att det fortfarande inte gått in att det helt enkelt är just det som Donald Trump säger, och precis det han står för, som är det som de flesta republikanska primärvalsväljare velat ha.

Uttryckt så är det ju egentligen ganska lätt att fatta.

Svart på vitt liksom: en rekordstor skara primärvalsväljare, just nu runt tio miljoner, har faktiskt röstat på Donald Trump, och många av dessa väljare säger också att Trump är det enda skälet till att de överhuvudtaget och för första gången i sina liv under ett amerikanskt valår deltagit redan på primärvalsstadiet.

Så tungt vägande och så övertygande är Trumps budskap och löften för alla dessa miljoner, och nog är det nästintill pinsamt att den mediala, politiska och akademiska eliten i USA inte förstått, och i vissa fall fortfarande inte förstår, att det inte är ett skämt, utan absolut allvar?

Lite konstigt att de inte riktigt kan hacka i sig att de miljoner amerikaner som valt just Trump av de ursprungligen sjutton som ställde upp på den republikanska sidan, vill ha en faktisk och fysisk mur mot Mexiko.

Vill se att de runt elva miljoner papperslösa som lever i USA grips och deporteras så snart som möjligt.

Och också - och absolut! - vill att det tillsvidare ska bli ett generellt inreseförbud till USA för var och en som på något vis kan kallas för muslim.

De kan inte tänka sig något bättre än att en president Trump inför 35-procentiga straffavgifter både på alla kinesiska varor, och på de varor som amerikanska företag väljer att producera i låglöneländer långt bort, hur mycket dessa idéer än avfärdas av experter som säger att det kommer att leda rakt ner i rännstenen för USA:s ekonomi, och kanske också hela världens.

Dessa amerikaner tycker det är toppen att Trump säger att han vill slå demonstrerande meningsmotståndare på käften, och tycker bara det är rätt och riktigt att håna dem som ställer frågor, ifrågasätter eller säger emot, vare sig de är funktionshindrade eller journalister, eller både och.

Det är väldigt många som väldigt länge försökt förklara intresset för Trump och hans fullsatta valmöten med att han är en trashig megakändis med en självklar plats och dragningskraft i en sociala-medier-störd populärkultur - att de tiotusentals mötesdeltagarna gått som på cirkus för att skratta åt den galna clownen eller förfasa sig över den skäggiga damen.

Men dem som kommit har inte bara tittat, skrattat och tagit selfies på de där valmötena.

De har vid helt andra och betydligt mindre fartfyllda tillfällen stått i ibland timslånga köer för att också lägga sin röst på den Donald Trump som uppenbarligen talar direkt till det dom känner och tycker.

Så - det är visserligen Trump som formulerar de idéer han säljer, men det är miljoner amerikaner som väljer.

Och det säger kanske mer om USA än om Donald Trump.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista