Schlagerfestivalen erövrar världen

14 min

Tema: Fyra manga och en coca cola. Inte bara i Europa laddas det för schlagerfestival. Jan Olof Nilsson om Asiens första schlagerfestival som hålls i höst i Mumbai i Indien. Our Sound - Asian Pacific Song Contest kallas tävlingen. Dmitri Plax om Eurovisionsschlagerfestivalens förhållande till Europas sista diktatur - Vitryssland. Per J Andersson om den indiska attityden till Our Sound - Asian Pacific Song Contest. Revanschlystnaden mot den europeiska kulturen är utbredd och förhoppningarna stora om att den europeiska populärkulturens maktställning nu ska få sig en kraftig utmaning.

EBU som arrangerar Eurovisionsschlagerfestivalen har sålt formatet till ett asiatiskt tv-bolag som bjudit in fjorton länder till tävlingen Our Sound – Asian Pacific Song Contest som ska gå av stapeln i november- med över tre miljarder potentiella tittare.

Jan Olof Nilsson funderar över hur man förbereder sig i Kina för ett deltagande. Många är skeptiska, Asien är inte Europa och där finns inte alls samma slags gemensamma kultur. Vissa menar till och med att kineserna över huvud taget inte kan föreställa sig att rösta på ett Bollywood-bidrag.

Per J Andersson om den indiska attityden till Our Sound – Asian Pacific Song Contest.  Alla indiska tittare får två röster var, har man bestämt, varav den ena kan läggas på hemlandets bidrag. Det bäddar för festivalsuccé, tror Per J Andersson.

Dmitri Plax om Europas sista diktatur – Vitryssland – och landets förhållande nu och då till Eurovisionsschlagerfestivalen. Plax menar att Eurovisionsschlagerfestivalen spelar den den vitryska diktaturen i händerna på ett infamt sätt.