Det meningsfulla drömmandet

55 min

Vad betyder våra drömmar? Den frågan brottades redan de gamla grekerna med och drömstudierna har återkommit genom historien. Men den nya drömforskningen har ett lite annat fokus.

Freud och Jung såg drömmarna som ett budskap från vårt undermedvetna, men dagens forskare är mer intresserade av drömmarnas funktion. Hur de hjälper oss att bearbeta faror och problem och hur drömsömnen påverkar inlärningen.

 ”Nya studier visar att REM-sömnen, då man drömmer,  har stor betydelse för att återställa den emotionella balansen. Genom att förbättra kvaliteten på REM-sömnen skulle man förhoppningsvis kunna minska psykiska besvär.” Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare.

En annan forskningsgren som är på frammarsch är studiet av klardrömmar, det tillstånd där drömmaren själv upplever att hen kan kontrollera vad som sker i drömmen. Klardrömmandet skulle kunna användas för att behandla det mycket plågsamma tillstånd som kallas för sömnparalys, då man vaknar i skräck och inte kan röra kroppen.

Studiet av drömmar i drömgrupper har också inspirerat professorn i oceanologi, Anders Omstedt, att våga lita mer till sin intuition.

I programmet medverkar även Adrian Parker, professor i psykologi och Sara Ytterbrink, psykolog.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista