P1 Kultur tisdag 3 maj

59 min

Två turkiska journalister får årets pris till minne av Anna Politkovskaja - hur ser pressfriheten ut i Turkiet? Och första delen i ny reportageserie: Stängslet och gränsen. Och vi ser om en klassiker.

Igår, dagen innan pressfrihetens dag, tillkännagavs att Publicistklubbens pris till minne av den ryska journalisten Anna Politkovskaja i år går till de två turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül. Efter deras avslöjande om hur turkisk underrättelsetjänst smugglar vapen till stridande grupper i Syrien sitter de nu fängslade. Samtal med frilansjournalisten Tomas Thorén om en hotad pressfrihet i Turkiet.

Idag startar en ny serie här i P1 Kultur med rubriken "Stängslet och gränsen". Många regeringar i europeiska länder har på senare tid lagt allt större energi på att bygga murar och resa stängsel mot omvärlden. På vissa håll ifrågasätts hela EU-projektet. Samtidigt har vi den största flyktingströmmen i modern tid att förhålla oss till och som i många länder driver på byggandet av nya stängsel mot omvärlden. I en reportageserie i fyra program möter vi konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare, flyktingar, filosofer och andra som berättar om hur de upplever den nya situationen. I den första delen besöker vi den grekiska ön Samos, Polens huvudstad Warszawa, Minsk i Belarus samt Helsingborg. Producent för "Stängslet och gränsen" är kulturredaktionens Fredrik Wadström.

Veckans Klassiker tar oss med till en parisisk förort. Det handlar om den franska filmen La Haine, eller Medan vi faller som är den svenska titeln, från 1995. Saman Bakhtiari har sett om filmen 20 år senare och ser samtiden spelas upp på film. 
 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista