Ögonexperimenten – vem bär ansvaret?

19 min

I andra delen av Vetenskapsradions granskning Ögonexperimenten ställer vi oss frågan om forskaren som anklagas för oredlighet även brutit mot lagen. Vem bär egentligen ansvaret?

Konstgjorda hornhinnor från Linköping har använts på svårt sjuka och nästan blinda patienter i Ukraina, trots att de inopererade hornhinnorna inte var färdigtestade på försöksdjur.

– I Sverige skulle sådana här experiment inte vara möjliga, säger forskningsledaren vid Linköpings universitet.

Forskningsledaren säger sig inte ha känt till försöken förrän i efterhand, men sätter ändå sitt namn på den vetenskapliga studien.

De vetenskapliga granskarna anklagar också att forskningsledaren för att ha "åsidosatt regler" eftersom de menar att hornhinnorna är avancerade läkemedel. Men på Läkemedelsverket säger man att de aktuella horninnorna klassificeras som  medicinteknisk produkt som gått på export.

– De konstgjorda hornhinnorna är medicinteknik. Det här faller inte under läkemedelslagen, så man behöver inte ha något tillverkningstillstånd, säger Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef för kliniska studier och licenser på Läkemedelsverket.

I programmet medverkar Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef för kliniska studier och licenser på Läkemedelsverket, Jörgen Svidén, Centrala etiprövningsnämndens kanslichef, Lars Terenius, vetenskaplig granskare och Erik Malmqvist, medicinetiker vid Linköpings universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista