P1 Kultur onsdag 4 maj

59 min

Om två kulturpersonligheter som gått ur tiden, fransk kulturrelaterade arbetarrättsprotest och så fortsätter OBS serie om konspirationsteorier – idag om psykologiska orsaker bakom fenomenet

I Frankrike pågår sen en månad proteströrelsen ”Nuit Debout": ett debatt- och kulturuppror mot den nya arbetsrättslag som försvagar löntagarnas rättigheter och anställningsskydd. Hundratals, ibland tusentals, personer möts på olika offentliga platser, men framför inga tydliga politiska krav. Istället har med tiden fler kulturinitiativ dykt upp.

Dokumentären ”Merci Patron!” har varit en av proteströrelsen inspirationskällor. En sorts David mot Goliat-historia där de arbetslöshetsdrabbade paret i norra Frankrike strider mot LVMH-bossen Bernard Arnault för sin rätt att behålla sitt hus och få ett nytt jobb.

Mer Frankrike: i dagarna har den nya tv-serien "Marseille" haft premiär på Netflix: den har beskrivits som en fransk House of Cards, men handlar enligt producenten mer om människor än om makt. Mikael Timm har sett de första avsnitten och är, även om Gerard Depardieu som borgmästare här är tillbaka i gammal god form, inte särskilt förtjust.

I dagens OBS resonerar journalisten Eva-Lotta Hultén kring de psykologiska orsakerna bakom konspirationsteoretiker, med utgångspunkt i psykologiforskaren Leon Festingers studier av en undergångssekt på 50-talet.

Och så minns vi musikern Olle Ljungström och konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som gått bort.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.46
    Olle Ljungström - En Apa Som Liknar Dig
    Album: En Apa Som Liknar Dig
    Kompositör: Heinz Liljedahl | Olle Ljungström
    Bolag: TELEGRAM
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista