Pollen-panik, politiska vindar och magdansen i Sverige

41 min

Att hugga ner björkar – vore det bra för allergiker? Hur skiljer sig magdansen i Egypten och i Sverige? Och vad får politiska vindar att vända? De frågorna och fler ställer Thomas och Louise i dag.

Nu har pollensäsongen kommit igång i Sverige söder om Borlänge och många allergiker önskar att det fanns färre björkar i tätbebyggda områden. Om björkarna ersattes med andra träd hur skulle det påverka livet för allergikerna? Hade det överhuvudtaget hjälpt eftersom mycket pollen kommer långväga ifrån? Och hur lätt är det egentligen att ta bort en björk så att den inte kommer tillbaka? Vi söker svaren från Birgitta Alstergren, ordförande i Astma och Allergiföreningen i Norrbottens län och från Jens Peter Skovsgaard, professor i skogsskötsel på Sveriges lantrbuksuniversitet.

I morse nämnde Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg att det just nu blåser högervind i svensk politik och det gjorde Louise nyfiken. Vad får vindarna att vända i politiken? Hur vet man om det blåser höger- eller vänstervind? Och vad händer egentligen om det är vindstilla? Ekots Fredrik Furtenbach hjälper till att analysera de politiska vindarnas symbolik, rörelser och innebörd.

Och så får vi reda på vad som är hetast just nu på den svenska magdans-scenen då Suzanne Petrén Abou Shebika, grundare av Stockholm Belly Dance Festival, och magdansaren Leyli Shafabakhsh gästar Nordegren & Epstein i P1.

Programledare: Louise Epstein  
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista