Varning - skum skåpbil siktad!

24 min
Tusentals svenskar är med i grannsamverkansgrupper på Facebook. Syftet är att öka tryggheten och minska brotten - men fungerar det? Eller ökar oron?

Maria Nilsson Broberg från Frillesås i norra Halland skulle arrangera ett sommarläger för barn. Hon körde fram och tillbaka i skåpbil med alla förnödenheter för lägret. Så plötsligt dök polisen upp. Någon granne hade fattat misstanke mot Maria.

– Jag har otroligt medlidande med dem som är konstant rädda och oroliga, det kan inte vara lätt. Men jag tycker, prata med istället för om, då hade vi löst det på ett bra sätt tror jag, säger Maria Nilsson Broberg.

Jacob Renvaktar, hovslagare från Ronneby, delar erfarenheten. Han blir ofta utpekad som skum när han kör mellan byarna.

– Det är ju ett väldans liv så fort det kommer in en skåpbil i byarna, säger Jacob Renvaktar.

Han brukar gå in och förklara sitt ärende i grannsamverkansgrupperna för att avstyra spekulationerna. 

Anita Heber, docent i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att grannsamverkan, som innebär att människor lär känna varandra, kan öka känslan av trygghet och minska rädslan för brott, eftersom människor är rädda för det som avviker.

– Vi sorterar varandra utifrån hur pass lik någon är oss själva. Om någon, beter sig annorlunda eller ser annorlunda ut, så sorterar vi dem som att de inte hör hemma här. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss av den personen och då kan man uppleva en rädsla.

Camilla Lindborg och Maria Lundkvist är administratörer för Sandbykollen, en grupp där byborna i Södra Sandby hjälps åt att hålla koll på det som avviker.

Kan det inte den här vaksamheten öka oron?

– Det är klart det kan, man får nog tänka på vad man lägger ut och hur man skriver det. Men jag tror att folk är tacksamma för att vi ger den här informationen till varandra och att vi är mer vaksamma, säger Camilla Lindborg.