Om bitcoin och virtuella valutor

20 min

Kanske vet vi nu mer om den mystiska mannen bakom den virtuella valutan bitcoin. Det går lite vingligt för valutan, men tekniken bakom har visat sig användbar i en alltmer digitaliserad ekonomi.

I många år gömde han sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, men till slut trädde den australiensiske entreprenören Craig Wright fram. 

Men det ska tilläggas att bevisen kanske inte räcker för att slå fast att han verkligen har grundat bitcoin-valutan.

Trots att värdet minskar på bitcoin är det här bara början på de digitala valutornas utveckling, menar många forskare.

Troligen kommer bitcoinsystemet utvecklas till något bortom en vanlig valuta. I dagens Vetandets värld som är en repris från 2014 tar vi reda på bakgrund, nuläge och framtid för den digitala valutan.

Mats Henricson, programmerare och ordförande i svenska bitcoinföreningen berättar hur bitcoinnätverket startade.

Robin Teigland, bitcoinforskare och docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, berättar hur självorganiserande grupper, så kallade nätverk, skapar allt fler valutor på nätet.

Anders Ögren, finanshistoriker och docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet tycker inte att man kalla bitcoin för riktiga pengar ännu, eftersom det inte går att få lön eller betala skatt med valutan.

Jonathan Jogenfors, forskar om säkerheten kring bitcoin vid Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet. Han menar att det är vanlig klassisk datorsäkerhet som brister, inte själva bitcoinsystemet.

Frank Schuil, chef för Bitcoinföretaget Safello, visar upp Sveriges enda bitcoinautomat.

Nanok Bie, kommunikationsansvarig på bitcoinföretaget KNC Miner, berättar hur bitcoin skapas med hjälp av företagets snabba datorer.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista