Konstnärens totala yttrandefrihet

14 min

Konstvetaren Robert Stasinski om debatten kring Lars Vilks konstnärskap. Stasinski menar att vi måste skilja på konstnären Vilks och individen Vilks och att debatten ofta blir otydlig för att debattörer blandar ihop det ena med det andra. Stasinski menar att konstnärens yttrandefrihet är total - men att det inte medför att vi inte ska kunna diskutera vilka konsekvenser privatpersonen Vilks agerande får för det civila samhället. Tema: Här slutar allmän väg. Boel Westin om Tove Jansson, som skrev böcker baserade på sitt eget liv och som fick flera tusen brev om året från läsare som tyckte sig känna henne; brev som hon besvarade. Westin berättar om vilka strategier Jansson använde för att freda sin privata zon.

Konstvetaren Robert Stasinski ger sig in i debatten kring Lars Vilks konstnärskap, och menar att vi måste skilja på konstnären Vilks och individen Vilks. Vidare anser han att debatten ofta blir otydlig för att debattörer blandar ihop det ena med det andra. Stasinski menar att konstnärens yttrandefrihet är total, men att det inte medför att vi inte ska kunna diskutera vilka konsekvenser privatpersonen Vilks agerande får för det civila samhället.

Med sina böcker om Mumintrollen blev författaren Tove Jansson världskänd och varje år fick hon tusentals brev från läsarna, brev som hon besvarade. I Obs serie Här slutar allmän väg berättar Boel Westin, litteraturkritiker och professor i litteraturvetenskap, om vilka strategier Tove Jansson använde för att freda sin privata sfär.

Litteratur: 
Tove Jansson: Meddelande – noveller i urval 1971-1997 (Bonnier, 1998)