Flera nya hot mot yttrandefriheten? Debatt om Asks nya lagförslag som nästan passerade obemärkt under mediernas radar

20 min

Under hela den gångna veckan har Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i flera och en krönika varnat för att den vidsträckta svenska yttrandefriheten är hotad - och det från flera håll. Av "tystnadens etablissemang" i fallet Vilks. Men framför allt av en ändring i kreditupplysningslagen - ett nytt lagförslag från justitieminister Beatreice Ask som nästan lyckades passera under mediernas radar utan att någon reagerade. -De svenska medier måste bli betydligt mer engagerade i yttrande- och tryckfrihetsfrågor, sammanfattar Thomas Mattsson.

Men kanske behöver också den personliga integriteten stärkas?

Åtminstone måste en del avarter i meddelarfriheten stävjas. Det tycker  juristen och docenten vid Stockholms universitet, Mårten Schultz, som startade för ganska länge sedan.

Näringslivstoppar gick till attack

Vi sammanför Thomas Mattsson med Mårten Schultz för en diskussion om de eventuella nya hoten mot yttrande- och tryckfriheten.

Båda var med under en diskussion nyligen anordnad av där några av landets mest kända näringslivsprofiler kritiserade medborgarnas rätt att använda sin yttrandefrihet till att larma medierna om missförhållanden.

Hängt ut oskyldiga?

Direktörstopparna ville se markanta inskränkningar av meddelarfriheten och meddelarskyddet, eftersom friheten enligt dem hade missbrukats. Medierna hade hängt ut oskyldiga.

Göran Lambertz utreder

Hur det blir med framtidens meddelarfrihet funderar den nya Yttrandefrihetskommittén under ledning av tidigare JK Göran Lambertz på.

Klart är, som vi berättat om i tidigare, att EU ställer hårda krav på sina medlemsländer när det gäller den personliga integriteten. Och de kraven står kanske över svensk rätt?

Poliser läcker regelmässigt förundersökningar

Etablissemangets eventuella tystnad i fallet Lars Vilks har diskuterats i  tidigare i veckan.  tog senare också upp Thomas Mattssons namn- och bildpublicering av de som misstänks ha anlagt branden i Vilks hus.

I Publicerat koncentrerar vi oss på förslaget till ändring av  kreditupplysningslagen och vad det skulle innebära för medierna. 

Betalda läckage

Och på frågan om framtidens meddelarfrihet.

Mårten Schultz vill till exempel att poliser som läcker från förundersökningar ska stoppas. Något han skrivit mycket om på Juridikbloggen.

Frågan är också om det är rätt att läckorna får betalat?  

SYDSVENSKAN-DOMEN:

Sandström ärver utgivareansvaret

En annan fråga är hur de båda ser på Malmö tingsrätts dom i torsdags om att Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström ärver ansvaret för en artikel på nätet som hans företrädare Hans Månson en gång publicerade? Och som en advokat vill ha bort från nätarkivet.

Vi talade en hel del om det fallet förra.