Det går inte att värja sig - om att spela in Allan Pettersson

52 min
Hur går det egentligen till att spela in en symfoni? Och vilka känslor väcks i musikerna? Anders Olsén var med när Symfoniorkestern Norrköping och Christian Lindberg tog sig an den 14:e symfonin.

Vår största symfoniker

Trots att många, inte minst utomlands, räknar Allan Pettersson till Sveriges absolut största symfoniker så framförs hans verk väldigt sällan, eller inte alls på de svenska konserthusen. Spretiga försök till inspelningar här och var i världen gör att det till och med är svårt att hitta musiken i inspelad form.

Det svenska skivbolaget BIS har i mer än 20 år haft ambitionen att ändra på den saken. Symfonierna började spelas in under Leif Segerstams ledning - men det krävdes ytterligare en eldsjäl för att slutföra projekt Pettersson. Christian Lindberg som i år 2016 tilldelats det prestigefyllda priset International Classical Music Award har äntrat pulten och nu börjar den slutgiltiga boxen med Petterssons hela produktion närma sig färdigställande. Listan omfattar 16 symfonier (+ en ofullbordad) och inom en snar framtid kommer katalogen att bli komplett.  

Men hur mycket jobb är det att spela in en hel symfoni? Och hur går det till? Hur arbetar dirigenten med materialet? Inspelningsteknikern? Musikerna?

Anders Olsén besökte Symfoniorkestern Norrköping som under en intensiv inspelningsvecka tog sig an Petterssons 14:e symfoni.


Medverkande
:
Symfoniorkestern Norrköping: Symfoniorkester
Christian Lindberg: Dirigent
Jens U. Braun: Tonmeister / producent, Take 5 music production
Robert von Bahr: Skivbolagsdirektör

En P2 Dokumentär av Anders Olsén, Ogjort.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.00
    Symfoniorkestern Norrköping - Symfoni Nr 14
    Kompositör: Allan Pettersson