Industrilegender

Här finns inget ljud

Esplendor Geometrico har varit verksamma sedan sjuttiotalet. De fortsätter slamra på i stålverket. Kanadensiska Front Line Assembly fyller 30 år – även de evigt unga.

Arbetarnas dag firas med ett besök bland plåtvalsarna och smältugnarna i de stålverk som stavas Esplendor Geométrico och Front Line Assembly. Det är med andra ord dags för smattrande industriell elektronisk musik.

När Esplendor Geométrico började göra piskande industrimusik hemma i Madrid i början av 1980-talet var det många som avfärdade dem som clowner som bara var på skoj. Få hade hört talas om EG:s egna influenser - brittiska industriband som Throbbing Gristle och Cabaret Voltaire - men skam den som ger sig. Efter trettiofem år fortsätter Esplendor Geométrico att göra rytmisk noisemusik. Bara det att de idag tas på allvar och själva har blivit förebilder till en lång rad yngre förmågor. Vi möter dem inför en spelning på CTM-festivalen på Berghain i Berlin.

Bill Leeb startade Front Line Assembly hemma i Vancouver efter en kort tid som medlem i Skinny Puppy. Snart tillkom Rhys Fulber och tillsammans har de skapat samplingstung ebm i snart trettio år. Nyligen spelade de i Stockholm och vi passade på att prata jubileum och science fiction med dem. Bland annat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.02
  Nine Inch Nails, Aphex Twin - At The Heart Of It All
  Album: 26 Mixes For Cash
  Kompositör: Trent Reznor
  Bolag: WARP
 • 21.58
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Outro
  Kompositör: Andreas Tilliander
  Bolag: WHITE LABEL
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista