Vad gör vi åt läktarvåldet?

40 min

Knallskott som kastas mot spelare på plan, matcher som avbryts. Vad är det som händer på fotbollsläktarna, egentligen? Varför tycker sig somliga ha rätt att förstöra, och hur kan vi få stopp på det?

Efter semifinalen i Champions League mellan Bayern München och Atletico Madrid stannar Karlavagnen och Christian Olsson kvar i fotbollens värld med er – eller kanske snarare busets värld? De kaosartade scenerna som utspelade sig i slutet på IFK Göteborg-Malmö FF i förra veckan, där en person kastade ett knallskott mot en Malmöspelare och matchen fick avbrytas, är tyvärr bara ett exempel på hur bråk och våld förstör idrotten.

På onsdag sammanträder disciplinnämnden för att besluta hur matchen mellan IFK och MFF ska sluta. Riksombud Anders Hübinette yrkar på 3-0 till Malmö FF efter skandalmatchen. Enligt tävlingsbestämmelserna är det laget vars supportrar orsakar att matchen bryts som förlorar.

Är det ett rimligt straff? Ska laget behöva lida för att supportrar beter sig illa? Vad kan man göra för att få bukt med läktarvåld och stoppa dem som förstör för både lag, spelare och publik?

Ring Christian Olsson på 099-110 90 och ge din syn på saken. Eller maila Karlavagnen@sverigesradio.se. Det går såklart alltid bra att höra av sig på Facebook, Instagram och Twitter: @P4Karlavagnen. Programmet startar klockan 23.07.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista