Handtag, famntag, klapp eller kyss?

42 min

Ska man alltid ta seden dit man kommer? Eller har vi rätt att bete oss som vi brukar göra "hemma", även om vi befinner oss i ett helt annat sammanhang? Det diskuterar vi i kvällens Karlavagnen!

Att ta seden dit man kommer är ju ett välkänt ordspråk. Men hur ofta gör vi det egentligen? Miljöpartisten Yasri Khan ville inte ta en kvinnlig reporter i hand, eftersom det var emot hans övertygelse. Två veckor efter pågår det fortfarande en diskussion om huruvida detta var rätt eller fel.

Vår tillvaro är ju full av normer, seder och regler kring hur vi förväntas bete oss. Du som bor eller har bott utomlands, vilka seder har du kvar och vilka har du lämnat? Skyler du axlarna när du går in i en italiensk katedral? Tar du av dig skorna när du besöker goda vänner i England, trots att andra har dem på? Dricker du drinkar på stranden i länder där alkohol inte används på semestern? När bröt du mot en oskriven regel? Vad tycker du man får bryta mot och inte?

Och hur hälsar du själv förresten på andra? Ring Johanna Linder i Karlavagnen som börjar 23.07, efter fotbollen. Slussen öppnar vid 21. Numret är 099-110 90. Du kan också mejla karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista