Offer och förövare

42 min

Kosmo har temat offer och förövare. Om offermentalitet, maktspel och synen på fienden. Kosmo sätter luppen på storpolitik och den privata sfären.

I Israel har det under den senaste tiden kommit en rad skildringar om Libanonkriget 1982. Mest kända är filmer som Waltz with Bashir och nu senast den Sverigeaktuella Lebanon. Förra året utkom även boken Libanons ros. Författaren Leah Aini har skrivit en självbiografisk bok om hur hon som ung värnpliktig och motståndare till kriget möter en soldat som skjutit sig i huvudet några timmar innan hans enhet skulle gå in i Libanon. Frilansjournalisten Negar Josephi har mött henne och skribenten Gideon Levy i Tel Aviv i samtal om hur offer blir förövare och om staten Israels komplicerade förhållande till Förintelsen.

Kosmo-redaktionens Cecilia Blomberg har mött filmregissören Catherine Corsini, aktuell med filmen Partir, som också ställer frågor om offer och förövare genom att skildra en äktenskaplig maktkamp på liv och död.

Sedan har Kosmo haffat Kinos Lisa Bergström under Cannes-festivalens sista timmar och fått en rapport om några av festivalens filmer som kretsar kring temat offer och förövare.
I programmet medverkar också konstprofessorn Gertrud Sandqvist i ett samtal om filosofen Hannah Arendt och begreppen offer och förövare. Hon berättar bland annat om sin tid som lärare på en konstskola i Ramallah på Västbanken där hon undervisade om den judiska filosofen Hannah Arendt.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl