Ingen undkommer ekonomin

9:23 min
I förra veckan briserade en världsomspännande ekonomisk skandal. Frågan om ekonomins utveckling intresserar många. Annina Rabe läser tre nyutkomna tidskriftsnummer som alla tematiserar pengarna.

En efterlysning jag sett ganska ofta på sista tiden är: "Sökes: en bank med moralisk ryggrad". De senaste dagarnas avslöjanden om världsomspännande korruption inom bankväsendet har bland mycket annat lett till att förtroendet för de svenska storbankerna har sjunkit dramatiskt. Enligt en färsk undersökning från Dagens industri är det nischbankerna som tjänar på skandalen, när kunderna inte längre litar på sin ordinarie bank. Å andra sidan, när litade någon senast på sin bank? Dagarna då banker fungerade som ett slags personlig trygghetsinrättning för privatpersoner känns idag som väldigt avlägsna. Finns det ens någon längre som talar om "sin" personliga bank?

En av de intressantare konsekvenserna av bankskandalen är att den väcker samma indignation och uttryckliga besvikelse på alla samhällsnivåer. Det gäller den fattiga pensionären som varje månad har fräckheten att personligen besöka ett bankkontor för att hen inte äger någon dator och aldrig har lärt sig logga in på internetbanken. Det gäller den ensamstående mamman för vilken varje månad är en kamp. Men det gäller i lika hög grad den välmående småspararen eller den verkligt förmögna storfräsaren. Alla är besvikna. Alla känner sig lurade. Men ingen verkar särskilt förvånad. Att banker inte är att lita på har blivit en vedertagen sanning.

Det är ett intressant sammanträffande att mitt i dessa dagar av akut bankkris har tre viktiga kulturtidskrifter ekonomi som tema i sina nya nummer. Tidskriften Gläntas senaste nummer heter helt enkelt "Pengar", medan Bang har "Ekonomi" som temarubrik. Ord & Bilds nya nummer har rubriken "Guld" - ekonomi i dess mest glimrande och mytiska form. Att kulturtidskrifter lockas av ämnet är inte så förvånande. Konsekvenserna av det kapitalistiska samhälle vi lever i gör sig påminda i allt vi ser omkring oss, oavsett vad vi utifrån vår politiska hållning har för åsikt om det. Ingen undkommer ekonomin, att leva ett icke-ekonomiskt liv är inte möjligt.

I Glänta tas de övergripande greppen. Rasmus Fleischer skriver om fördelningspolitik utifrån ett historiskt perspektiv, Agri Ismail kartlägger pengarnas nya geografi med utgångspunkt från ett antal viktiga händelser som till exempel börsraset i New York 2010. Det är också här man tar ut svängarna mest när det gäller konstnärlig gestaltning, bland annat med en nyskriven text av Ida Börjel och ett samarbetsprojekt mellan konstären Johan Forsman och dramatikern Anders Paulin.

Bang tar ett mer handfast grepp om ämnet. Emma Stormdal skriver om socialförsäkringssystemets kollaps och luckorna i välfärdssamhället, medan forskaren Paula Mulinari i en intressant artikel beskriver en av de mest synliga formerna av ekonomiskt utbyte; drickssystemet på restauranger och det förhållande det skapar mellan arbetstagare, kund och arbetsgivare.

De synliga pengarna och de osynliga. Ingenting är ju så motsägelsefullt som pengar: så abstrakt och konkret på samma gång. Medan Panamadokumentens avslöjanden trots allt är något rätt avlägset för de flesta, drabbas vi ju ändå i förlängningen. Pengar är något som kan spekuleras i och byggas luftslott av, samtidigt som vi varje gång vi ser en tiggare på gatan påminns om att det finns tillfällen där varenda ynklig krona har betydelse.

I Ord & Bild-numret granskar Konstantin Economou och Johanna Sander drömmen om rikedom utifrån den amerikanska realityserien Gold Rush, en av de många tv-serier som kommit fram i den ekonomiska krisens spår. Den följer ett gäng krisdrabbade arbetare som tröttnat på fattigdomen och drar norrut för att i sitt anletes svett gräva efter guld. Här visualiseras den amerikanska patriotiska drömmen med hela dess mytologi om guldet som krislösare, om det hårda kroppsarbetets väg till rikedom. TV-serien har ett enormt genomslag; artikelförfattarna placerar den i en våg av moraliska krislösarprogram med ekonomi som tema. Inte sällan handlar det om ett konsumtionssamhälle som gått överstyr, där människors gränslösa slöseri lett till deras fördärv. Extreme hoarders heter ett exempel, och det kanske mest kända vi har i Sverige är TV3:s Lyxfällan.

I sin senaste bok "Den sista grisen" skriver författaren och akademiledamoten Horace Engdahl om sin kärlek till just Lyxfällan, och om hur författarjaget njuter av att se deltagarna plågas på den av teveprogrammet iscensatta domedag då hela deras havererade ekonomi läggs upp på bordet. Engdahl skriver. "Jag avskyr människor med dålig ekonomi och gör mitt bästa för att undvika dem" och fortsätter: "Höjdpunkten är när de faller i gråt vid anblicken av den samlade mängden obetalda räkningar och skyhöga räntor på lättvindiga lån. När jag ser dessa dagdrömmande våp, längtar jag efter de riktiga människorna, de fattiga och de rika, som vet vilka de är och lever utan illusioner." Det är de gamla "skitdrömmarna" som är uppe på tapeten igen. Fattiga människor som vill ha högre levnadsstandard än de egentligen har råd med förtjänar ju allt lidande de drabbas av, eller hur?

Det är så mycket som är skämmigt med pengar. Det anses som vulgärt att ha dem - i alla fall om man låter omvärlden få veta att man har dem. Det är ännu mer vulgärt att ha dem och spendera dem, men sämst är att spendera pengar som man egentligen inte har. Att vara slav under kläder, dyra kök och hemelektronik. Att ha gått på den medelklassiga lifestylemyten om att man själv "väljer" sin livsstil.

Men det allra mest genanta är förstås att inte ha pengar alls. Jag hade gärna läst mer om den skammen i de här kulturtidskrifterna. Den behandlas ibland, till exempel i Ord&Bild där Rossana Espinosa skriver om ett besök på pantbanken. Hon skriver: "När man sitter därinne så är det en sådan där stämning att man inte kollar på de andra. Man sitter alla i skiten på något sätt. Man undviker varandras blickar. Alla vet det och alla föraktar varandra. Ibland om man går in dit med någon annan brukar man skratta åt alla trötta människor därinne./…/alla simmar i samma smutsiga pöl av felsteg, fel beslut, misslyckanden, en missfärgad himmel av intigheter, av fuckups".

Själv har jag också varit på Pantbanken ett antal gånger under åren. Min mormors guldkedja och vigselring har räddat mig ur många akuta knipor av det slag som frilansare i kulturvärlden kan hamna i. Jag känner inte skam längre, snarare ett slags nyfiken gemenskap med många av de andra som är där inne. Jag skulle vilja veta deras historia. Skrattat åt dem har jag aldrig gjort, det finns ingenting komiskt med ekonomisk kris.

Ofta grubblar jag över fattigdomens, eller pengabristens, många ansikten. Om varför det är så svårt att prata om pengar, både för den som har dem och för den som saknar dem. I magasinen målas idealiska livsstilar upp, fulla av prylar och resor, som om dessa var något som var möjligt för alla att ha. Men pengarna nämns aldrig, de är elefanten i rummet.

Det finns så många lager av fattigdom. Ingen går till Pantbanken frivilligt, ändå är det mer än ett universum mellan mig och den hemlöse pundaren som står i luckan bredvid och fumlar med stöldgodset. Och tiggaren som sitter lite längre ner på samma gata representerar ännu en nivå av fattigdom. I Gläntas temanummer, under rubriken Läkemedelslärans grunder, skriver poeten Ida Börjel: "Pengar är berättelser, som en dröm är de". De tre temanumren får mig att längta efter fler berättelser men kanske också lite efter flera drömmar.


Annina Rabe, litteraturkritiker


Bang 1/2016: Ekonomi

Glänta 3-4/2015: Pengar

Ord&Bild 5/2015, 1/2016: Guld