Romsk kamp och konst i P1 Kultur

22 min

Nytt europeiskt kulturcentrum för romsk konst och kultur i Berlin. Och i Dresden vrider och vänder konstnärer just nu på fördomar om romer. Dessutom: Författaren Hynek Pallas om romerna i Tjeckien.

I dag, den 8 april, är det Romadagen, romernas internationella dag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Med anledning av den så uppmärksammar vi romernas situation i Europa.

Författaren och kritikern Hynek Pallas gästar studion för att berätta om sin nyutkomna bok "Oanpassbara medborgare - historien om förföljelsen av de tjeckiska romerna".

Frilansjournalisten Yvonne Ihmels rapporterar från Tyskland. Romernas internationella dag är det det officiella startdatumet för ett nytt romskt kulturinstitut, European Roma Institute for Arts and Culture, som kommer att ha sitt säte i Berlin men är tänkt att vara ett medlemsbaserat institut, ett nav, som ska bygga nätverk och tillvarata romska kulturarbetares intressen.

Yvonne Ihmels har träffat några av de konstnärer som engagerat sig i ERI, som kulturinstitutets namn förkortas, på en utställning i Dresden om romskt motstånd. Däribland utställningens curator Timea Junghaus.

Utställningen heter (Re-)Conceptualizing RomaResistance och den röda tråden är att konstnärerna vrider och vänder på fördomar och romantiska föreställningar om romer. Den kanske viktigaste frågan som utställningen ställer är; vems historia är det som berättas – romernas egen eller det vita majoritetssamhällets?

Programledare: Roger Wilson

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista