Att hitta sin plats i fotbollskulturen

74 min
Nördorama med Johanna Koljonen. Förlängt poddprogram. Allt vi undrat om fotboll men varit för generade att fråga om - Johanna kallar in fotbollsexperterna Nora Strandberg och Gustav Gelin för få hjälp att knäcka fotbollskulturens koder. Hur dresserar man en hel läktare full med brölande fotbollsdårar till att uppföra prydliga mosaikbilder? Martin Lundgren, en av grundarna till DIF-supportrarnas tifo-grupp Fabriken, berättar om höjdpunkter, bloopers och praktikaliteter i skapandet av stora läktararrangemang. Musik- och popkulturanalytikern Sebastian Suarez-Golborne botaniserar i årets skörd av fotbolls-vm-låtar och förklarar varför trivsellåtarna dominerar. Dessutom: sista reportaget i följetongen om den strandade superhjältefilmen Kapten Sverige och en diskussion om Spidermans kärleksliv mellan kritikerna Teresa Axner och Fredrik Strage.

Drabbad av finsk hockeybesvikelse beslöt jag mig i veckan för att se mig omkring efter en ny sport att engagera mig i och eftersom jag på 90-taket var väldigt engagerad i VM-fotboll kändes det som det naturliga valet. Fotboll! Världens största sport!

Men finns det en plats på läktaren för mig som blev vald sist på gympan? Som är invandrare och kvinna och aldrig har sett en fotbollsmatch live? Som är lite socialt fobisk och ofta blir för nervös för att ens gå in på ställen och i sammanhang där jag aldrig varit förut? För att jag ska våga köpa matchbiljett behövs helt enkelt en grundkurs. En akademi av experter att ömt guida in mig i supporterkulturens mysterier. Vi kallade dem till studion för en introduktionskurs till läktarkulturen – och passade på att tajma det med P3 Kultur på söndag!

Gustav Gelin från Hammarbyklacken (och Nyheter24, där han fotbollsbloggar) berättar varför det är fusk att googla hejaramsorna, att Bajen-fans har en loser-kultur i blodet, hur man vet att man är ett riktigt fan och hur obekvämt det kan vara att skrika könsord när man är på dejt. Nora Strandberg från Canal + (som kommer från en familj som i generationer har hållit på Juventus) berättar om sin nyvunna vurm för New York Yankees, om utmaningen att hitta en kvinnlig identitet i klackar där mannen är norm och erkänner att det finns omständigheter då det trots allt kan kännas lite festligt med en clownperuk och en skumgummihand.


Sebastian Suarez-Golborne kommer till studion för att tala fotbollsmusik och orientera mig i den snåriga floran av årets officiella och pseudo-officiella VM-låtar. Vad har Shakira med Sydafrika att göra? Hur påverkas VM-hitsen på somriga svenska uteserveringar av den uråldriga konflikten mellan Pepsi och Coca-Cola?

Martin Lundgren – en av grundarna för Djurgårdssupportrarnas tifogrupp Fabriken Stockholm – inviger oss i hemligheterna bakom läktarkonsten tifo. En tifomosaik kan förvandla Stockholms Stadion till en riddarborg och psyka motståndarlaget med dissiga loggor av eld och konfetti – men hur gör man egentligen för att koordinera tusentals stissiga fotbollsfans?

I  återför vi popkulturkritikerna Fredrik Strage och Teresa Axner för ett samtal om häradsbetäckaren Spider-Man, lik i kylskåp och annat smaskigt skvaller från superhjältarnas värld!