Bakfull av turkiska nyheter: Ekots Katja Magnusson i Istanbul

3:19 min

Utrikeskrönikan 9 maj 2016. Turkiet.

Istanbul måndag

Och på något konstigt sätt känns huvudet ganska tungt. Tyvärr inte efter en helg full av roliga fester med för många glas turkisk raki utan efter en rätt utmattande vecka av absurda politiska nyheter i Turkiet.

En vän skrev häromdagen. ”Jag ligger raklång på soffan med is på pannan, bakfull efter en övermättnad av den turkiska nyhetsfloden”.

Som till exempel förra måndagen då kostym och dräktklädda parlamentariker började slåss inne i det turkiska parlamentet. På filmer syns hur män i slips och kostym pucklar på varandra med knytnävarna, några sparkar sina motståndare medan vattenflaskor viner genom luften. Vissa parlamentariker hoppar ner från bänkarna för att få bättre fart i fajten. Det var framför allt ledamöter från det styrande partiet AKP och prokurdiska HDP som hamnade i handgemäng då de skulle diskutera ett förslag om att ta bort immuniteten som gör att parlamentariker idag inte kan straffas. Det prokurdiska oppositionspartiet ser lagen som ett sätt att angripa dem och anklaga partiet för kopplingar till den kurdiska PKK-gerillan.

Men det här var inte första slagsmålet, även en tidigare diskussion i parlamentet slutade med nävarna och skadade parlamentariker.

Bråken gjorde att det blev vissa förseningar när parlamentet skulle rösta igenom nya lagar som EU krävt för att låta 80 miljoner turkiska medborgare resa till EU utan visum.

Men till sist passerade lagarna

I onsdags gav så EU turkiska resenärer ett efterlängtat besked, om Turkiet uppfyller alla krav till sommaren kan det bli visumfrihet.

Men det blev ingen lång sprudlande segerfest för Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu som varit med och förhandlat fram överenskommelsen, samma dag hade han sitt veckomöte med Turkiets president Tayyip Erdogan. Många är nyfikna på vad som sas mellan landets två mäktigaste män, det vi vet är att dagen efter meddelade premiärministern att han slutar.

Så i fredags sa Turkiets president Erdogan till EU. ”Ursäkta men vi går vår väg och ni går er”.  Om någon skulle få för sig att skoja med presidenten eller den här politiska röran så är det bäst att tänka efter noga, hittills har mer än 1800 rättsfall öppnats som gäller förtal mot landets president.

Bara några timmar efter Erdogans hårda tal blev det dramatiskt utanför en domstol i Istanbul där två turkiska journalister stod inför rätta anklagade för spionage. En man skrek ”förrädare” och sköt mot journalisten Can Dundar. Han klarade sig men de bägge journalisterna dömdes till minst fem års fängelse.

Så i lördags verkade saker ha lugnat sig lite, så jag bestämde mig för att gå och klippa håret. Jag visade frisören en bild på den amerikanska skådespelerskan Cameron Diaz för att förklara vilken brun hårfärg jag ville ha. Javisst nickade han. ”You just relax”.

Veckan som gått borde ha lärt mig att inte någonsin luta mig tillbaka och slappna av.

Den nya hårfärgen påminner visserligen lite om Hollywoodstjärnans, men håret klipptes oväntat kort. Först blev jag lite skärrad när håret blev kortare och kortare, sen tänkte jag att det nog är bäst att ta det lugnt och invänta nästa snabba sväng i det turkiska livet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista