Att vara fri på riktigt: Richard Myrenberg i Sydafrika

3:21 min

Utrikeskrönika 10 maj 2016. Kigali.

Kigali tisdag. För nån vecka sedan så njöt jag av Sydafrika. En krispigt sval luft, löven som sakta blir rödgula inför den kommande vintern. Den kosmopolitiska stämningen i Johannesburg. Min favorit i Johannesburg är Melville. För dom som inte känner till det så kan man väl säga att det är lite som Söder i Stockholm, fast innan Nytorget blev så gentrifierat välansat och dyrt. I Melville är det bohemisk skitigt i hörnen, det finns en aura av dekadens och livsglädje där. Små antikvariat som inte säljer så många böcker, ett internetfik, en indisk restaurang, rockerpubar och glambarer, öppna för alla. En svart kvinna i kort hår pratar afrikaans med sin åttaåriga dotter på väg hem i kvällningen. En vit kille joggar förbi i hörlurar, från en ruffig Toyota som fått motorstopp hör jag fantastisk RnB - musik. En hipster med massivt skägg dundrar förbi på en nyrenoverad caféracer. Det är förlåtande och tolerant. Svarta och vita, indier och asiater om vartannat och tillsammans. Här hörs turkiska, spanska och franska, utöver alla sydafrikanska språk förstås. Folk parkerar lite hur som helst, men det gör liksom inget. Jag minns en kväll här vid en uteservering. Ett vitt mycket prydligt par satt vid ett bord och konverserade. Plötsligt så anslutöt ytterligare en person, en svart man i rullstol, som lyckades tråckla sig upp på terassen. De tre satt sen och hade en middag full av skratt och glädje. Ett möte som skulle vara helt omöjligt för lite drygt två decennier sedan.

Det är helt underbart! Och kanske ler till och med landsfadern Nelson Mandela i sin grav åt dessa små scener från regnbågsnationen.

Men räcker det?

Jag hamnade i ett politiskt samtal med en svart chaufför. Han hade den finaste Merca jag suttit i. Medan jag beundrade konstlädret höll han föredrag om hur han skulle rösta på ANC i kommunalvalet, hur illa han tyckte om vänsterradikalerna inom EFF - Economic Freedom Fighters, som i princip vill förstatliga alla landets naturtillgångar och återföra all mark till de svarta. Men det han sa - låg väl i linje med EFF. Vi är inte fria! sa han och slog på den glänsande träimitationen. De vita har fortfarande den bästa marken, de är de som äger alla husen häromkring. Våra skolor är skräp, deras är jättebra. Jag lät honom mala på och tänkte inte så mycket på det. Det där har man ju hört förut. Men senare på kvällen, där på uteserveringen bland alla vita och svarta hipsters i konstiga mössor som skrattade tillsammans, så slog det mig att han hade en poäng. Har så mycket förändrats egentligen? Mer än att människor kan mötas hur de vill på offentliga platser? Har nåt i grunden blivit annorlunda - mer än att nu även finns många vita bland uteliggarna? Merca-mannens tes var att marken, som en gång - likt Nordamerikas indianer, faktiskt tillhörde dem, måste återbördas. I praktiken är det svårt, ja nästan ommöjligt att genomföra och Zimbabwes avskräckande exempel känner alla till i Sydafrika. Men jag kan förstå honom. Det handlade inte så mycket om pengar och ekonomi egentligen. Utan en känsla. En känsla av att äga sitt land. Att vara fri på riktigt. 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista