Årets första Cannes-tårar: Lisa Bergstöm, kulturkorrespondent

3:08 min

Utrikeskrönikan den 13 maj 2016. Cannes.

Cannes fredag

 

Jag stapplar ut ur biosalongen.Tårar och snor om vart annat.

Ut på röda mattan och landar i ett hav av besökare i aftonklänningar och frack med kartongbitar i händerna på olika språk som ber om biljetter till nästa galapermiär, hög stökig musik och ett gäng fans som skriker i falsett efter Juliane Moore.

 

Tårarna trillade till det socialrealistiska brittiska dramat , " I, Daniel Blake" av Ken Loach.

En film om en snickare som blir sjuk och hamnar mellan stolar i ett byråkratiskt system. Inte tillräckligt sjuk for att inte jobba säger myndigheterna samtidigt som läkarna avråder honom från ansträngning. Daniel Blake är en person som vill vara schysst och göra rätt för sig.

Men det funkar inte det samhälle han lever i nu. I den tid då alla behöver en dator och internet för att fylla i rätt formulär på rätt sätt så att sjukpeningen kan betalas ut.

 

Mina kontaktlinser är grumliga efter filmvisningen och där en säkerhetskontroll till och någon som tränger sig i kön. Och en längtan infinner sig efter medmänslighet. Jag vill göra något för Daniel Blake. Men han finns ju inte.

Daniel Blake har i Ken Loach film till sist inte råd med sina prylar och här i Cannes i de smarta telefonernas twittrande land hade han nog förfasat sig över vissa beteenden.

 

Den ytliga lyxen här  är tunn som ett läppglanslager gör ibland männiksorna på croisetten förvirrade.

Armbågar bli vassare i aftonklänning och frack. Värdigheten sjunker som en sten när det gäller att ta sig fram.  Och allt är oerhört viktigt och ofta urgent.

Om Daniel Blake funnits och varit här, hade han nog lagt en jacka över de frusna bara axlarna, bett folk att flytta på sig så den där mannen jag såg igår som var så trött så han sjönk ner mot ett elskåp fått lite luft. Han hade svurit åt alla disträa vinglande mobilskärmsbläddrare och skällt ut förarna till de två lyxbilarna som krockade vid Hotel Majestic och råkade klämma en gammal dams handväska. Så där gör man inte. Tänker jag att han hade fräst.

   

Tårarna torkar snabbt... Kanske är det brisen från Medelhavet, två meter till ut på croisetten...discodunket byts ut mot en wienervals och se där i ett stånd bjuds det på en kopp kaffe

Och snart börjar nästa film.

Jag snyter mig och ställer mig i kön.

Goodbye for now Daniel Blake... 

 

Fiskar upp mobilen skriver en tweet "årets första Cannes-gråt. I, Daniel Blake av Ken Loach"  och tar en bild på de som spanar efter Julian Moore.

 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista