Möt scenografen Sören Brunes

26 min

"Det största snillet inom svensk teater, alla kategorier" har regissören Lennart Hjulström sagt om Sören Brunes. Sedan slutet av 60-talet har Brunes framgångsrikt samarbetat med de främsta.

Sören Brunes är scenograf, född 1938 i Sundsvall, uppvuxen i Stockholm.

Han är från början byggnadsingenjör och arbetade i sin ungdom på arkitektkontor (bl a hos David Dahl) och på sin fritid som allt-i-allo på Pistolteatern, vilket sedan kom att bli hans syssla på heltid. Han var en av de drivande på teatern, där man gjorde både manifestationer och teater och man skrev också pjäser. De första större scenografier som Sören Brunes gjorde var Hår på Scalateatern och Nalle Puh på Riksteatern 1968.

Under 1970-talet var han involverad i Tältprojektet och arbetade även en del med film.

Och sedan dess har han genom åren varit Sveriges både kanske mest anlitade och mest ansedda scenograf. Han har jobbat på de flesta teatrarna och där samarbetat med både Suzanne Osten och Lars Norén, med Eva Bergman och Fred Hjelm.

"Sören är en snillrik person - han är rik på snille. Han är det största snillet inom svensk teater, alla kategorier.” har skådepelaren och regissören Lennart Hjulström sagt om honom.

Som sitt klipp från Radioteatern valde Sören Brunes ett avsnitt ur serien Möjliga samtal: Samtal mellan en pil och en ek av Stina Oscarson. Det avsnittet finns att lyssna på i sin helhet här nedan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista