Så ska älgarna passera säkert

20 min

När som helst kan en älg dyka upp från skogen framför bilen. Det small omkring 5000 gånger under 2015. Ett sätt att förebygga olyckor är viltstängsel och viltpassager.

Elva människor dödades och man räknar med att ett hundratal människor skadades svårt under förra året. Att köra bil i skogslandet Sverige kan vara som att spela rysk roulett med en revolver laddad med älgar.

– När vi kör i mörkret och bländar ner ser vi knappast någonting. Det är då omöjligt att upptäcka en älg som är på väg över vägen, säger trafikforskaren Mats Wiklund vid Umeå universitet.

Det är nästan omöjligt att få oss bilister att kalkylera med att en älg när som helst kan dyka upp på vägen. Vi tänker bort den faran.

– Det är mänskligt men farligt, säger Mats Wiklund.

Frågan är om inte älgarna är bättre på trafikvett.

– Jag har fått rapporter om att äldre älgkor med kalv står och väntar till bilarna passerat och sen går de över. Älgtjurarna däremot framför allt vid brunsten springer ut på vägen utan att se sig för, säger Anders Hågeryd, fältforskningsassistent i SLU:s projekt Sydälg.

På Trafikverket har man dragit slutsatsen att vi bland annat måste bygga viltstängsel kombinerat med viltpassager för att minska antalet olyckor.

– Vi har identifierat 2000 platser i det befintliga vägnätet där man bör göra olika typer av anpassningar för att viltet ska kunna ta sig säkert över vägen.

De flesta älgolyckor inträffar under den mörka delen av året.

– När vi kör i mörkret och bländar ner ser vi knappast någonting. Det är då omöjligt att upptäcka en älg som är på väg över vägen, säger trafikforskaren Mats Wiklund vid Umeå universitet.

I programmet hör vi också Gösta Johansson som varit med om en svår älgolycka. Hans hustru som körde bilen dödades direkt vid kollisionen med älgen. Göstas dotter Karin Nilsson berättar också om olyckan.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista