Superhjälteideologier och kycklingar som går på klubb

73 min
Hur mår en lagom stark superhjälte i landet Sverige? Är Iron Man fascist? Vad händer när kycklingar går på nattklubb? Se där, tre frågor som besvaras i P3 Kultur som den här veckan handlar om etik och ideologier i populärkulturen.

Reportageföljetongen om Kapten Sverige-projektet – den aldrig släppta superhjältefilmen om den lagom starke svenska superhjälten som har problem att få ut sin a-kassa – fortsätter. Regissören Ted Kjellsson, manusmedarbetaren Jens Jonsson och huvudrollskådespelaren Alexander Karim berättar om trikåbantning, superhjälteidentitet i Jantelandet och vad som egentligen hände – varför kom filmen aldrig ut?

Reportaget följs upp med en diskussion om superhjältarnas ideologiska bagage mellan serieexperterna Göran Semb och Klara Möller-Norén tillsammans med juridikforskaren Mårten Schultz. Där diskuteras och problematiseras genrens övermänniskomotiv, ta-lagen-i-egna-händer-ideal och huruvida Iron Man är fascist eller inte.

Sedan är det dags för veckans specialare när P3 Kultur bevakar den intressanta och smått surrealistiska ”kycklingrättegången” – det uppmärksammade brottsmålet där konstnären och klubbfixaren Makode Linde åtalades för djurplågeri efter att ha arrangerat en klubbkväll där kycklingar fanns på plats. Evenemanget blev kanske inte ett allkonstverk, men rättegången var bra nära när hönsfåglars rättigheter i nattlivet diskuterades och modern klubbkultur noggrant definierades inför rätten. Var kvällen på Fredagatan 12 i Stockholm djurplågeri, konst eller bara dumt? Och hur höga ljudvolymer klarar en hönsfågel? Några svar och många funderingar hör ni i P3 Kulturs Dokument Kycklingrättegången.

Missa heller inte säsongsavslutningen i vår serie om b-kändis-biografier när Roger Wilson delar med sig av insikter han fått från Candy Spellings Stories from Candyland.