Protein-hypen

55 min

Från att ha varit något muskelbyggarna smusslade med, så är nu proteinet på allas läppar. Men behöver vi verkligen vara oroliga för att inte få i oss tillräckligt med protein? Och kan man överdosera?

Trenden att äta protein är tydlig, i var och varannan kiosk kan man köpa proteinbars och i livsmedelsbutikerna finns allt från frukostflingor till vatten med tillsatt protein. 

”Jag försöker få i mig två gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Ska jag bara äta mat blir det målet svårt att uppnå så därför äter jag proteintillskott”. Det säger Johan Strende som tränar på ett gym i Karlstad.

Ämnet protein är också högst aktuellt inom medicinforskningen. Forskningsprojektet Proteinatlasen som presenterades 2014 har kartlagt människans alla proteiner och nu börjar det komma resultat från medicinforskare som använt sig av den här atlasen. 

I studion Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi KTH, William Apró, näringsfysiolog och forskare på GIH, samt Ingela Stenson, omvärldsanalytiker.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".