P1 Kultur tisdag 10 maj

59 min

Bilder i Jan Lööfs böcker i blåsväder - varför rör samtidens mest såriga kulturdebatter just barnkulturen? Dessutom: andra delen i vår reportageserie om Europa idag, Stängslet och gränsen.

Ännu en gång diskuteras bilder och stereotypa skildringar i barnböcker. Den här gången handlar det om Jan Lööfs böcker "Ta fast Fabian" från 1997 och klassikern "Morfar är sjörövare" som kom första gången 1966. Förlaget, Bonnier Carlsson, menar att böckerna innehåller "stereotypa skildringar av andra kulturer" - något som kan stoppa en ny upplaga av böckerna. Varför blir just barnkulturen skådeplats för vår tids mest såriga debatter? Samtal med Nisha Besara, vd för Unga Klara och Lotta Olsson, kulturjournalist på Dagens Nyheter.

Idag fortsätter kulturredaktionens serie om Europa i vår tid - Stängslet och gränsen. I första delen besökte vi bland annat Polens huvudstad Warszawa som vibrerar av politiska debatter och den grekiska ön Samos där en del av flyktingarna över Medelhavet anländer. Idag hör vi den andra delen av Stängslet och gränsen och besöker bland annat Berlin, Malmö och New Dehli.

Och streamingtjänsten Netflix försöker slå sig in på nationella film- och tv-marknader. Den franska serien Marseilles med Gérard Depardieu i huvudrollen är ett exempel på det. Men hur bra är den? Mikael Timm har sett de första avsnitten.Musik som spelats i avsnittet

  • 13.08
    - Musikill Bosse Johansson 1305 TONA t ex 0'36
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista