P1 Kultur torsdag 12 maj

59 min

Om makten över bilden av ett krig - vi möter det anonyma Syriska filmnätverket Abou Naddara och bokaktuella journalisten Joakim Medin. Dessutom: Hur sammanfatta Svensk poesi under 1500 år?

Vem har makten över hur ett krig skildras? Och hur byggs bilden av ett krig? Varje vecka de senaste fem åren har det Syriska filmkollektivet Abounaddara släppt en ny film. Nätverkets filmer revolterar mot det gängse sättet att beskriva en konflikt; bilderna visar okommenterat ett litet utsnitt ur någons vardag - utan ortsnamn, utan att ange personernas religiösa tillhörighet. Syftet är att undvika det förfrämligande som kollektivet menar att den vanliga krigsrapportering ofta bidrar till. Karine Mannerfelt har träffat Abounaddaras talesperson Charif Kiwan.

Möt också den svenska journalisten Joakim Medin som är en av få svenska journalister som återkommande rapporterat inifrån krigets Syrien. Nu aktuell med boken Kobane - Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS.

Hur sammanfattar man 1500 år av svensk poesi? I den nya cirka 2 kilo tunga antalogin Svensk poesi gör litteraturforskarna Daniel Möller och Niklas Schiöler ett försök. Samtal med Niklas Schiöler om svensk poesi, från runor till Athena Farrokhzad.

Vad vi egentligen ska med intelligenta datorer till? Idén om artificiell intelligens har länge både tjusat och förskräckt både science fictionförfattare och forskare. Men är det verkligen nödvändigt med medvetna datorer? Det undrar Håkan Lindgren, frilansande kulturskribent, i dagens OBS.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista