Beoga + Lula Pena

Här finns inget ljud

De avslutande delarna av två konserter med irländska bandet Beoga och den portugisiska sångeskan Lula Pena.

Irländska Beoga anses av många vara vår tids bästa folkmusikband på den gröna ön. Älskade för sitt energiska och livfulla samspel. Kontrasten kan inte bli större när vi sedan hör Lula Pena, den portugisiska sångerskan och gitarristen i sitt framträdande med sin lågmälda sång och egenart gitarrspel.

 

Sedan rätt många år tillbaka arrangeras en irländsk festival på Uppsala Konsert & Kongress. I år toppade arrangörerna med Beoga. Fem flyhänta musiker omtalade för sin energi och livfullhet. Det är också det ordet Beoga betyder på gaeliska; livfull och levnadsglad. Bandet består av två dragspelare; Damian McKee och Sean Graham, där Sean alternerar med gitarr. Här har vi Eamon Murray, fyra gånger utnämnd till Irlands främste musiker på bodhrán, den traditionella irländska handtrumman som driver, rullar under de heta danslåtarna. Här finns pianisten Liam Bradley liksom sångerskan och fiolisten Niamh Donne.

I programmets andra akt stiger vi in i en klangvärld och stämning helt skild från den vi nyss lämnat. En ensam gitarrist och sångare på scenen, lågmäld och närmast mystisk, känslig och lyhörd inför publiken som sitter knäpptyst. Lula Pena har följt sina egna vägar. Hon betonar gång på gång om hur hon söker absolut närvaro, hur hon följer sin intuition och aldrig vet hur det ska sluta. Lula Pena är helt självlärd på gitarr, teknisk skicklig och högst personlig där gitarren ofta får vara ett slagverk.  Hon sjunger på flera språk i sånger som vävs samman i en enda lång akt. Och publiken sitter knäpptyst!

Som bonusmusik i programmet ett par blueslåtar med Shoutin’ Red eller Felicia Jangard Nielsen som hon heter civilt. Klassisk akustisk countryblues inspelad under Stockholm Folk Festival 8 augusti 2015.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.25
    Shoutin' Red (Felicia Jangard Nielsen), Sång, Gitarr - Just A Closer Walk With Thee
    Kompositör: Trad
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista