Osvenskt namn = ingen bostad. Regissör & shopping

20 min

Om flyktingar som tar sig in i den svenska teatervärlden. Om svenskars konstiga shoppingvanor och om att ha ett ”osvenskt” namn och då inte få hyra lägenhet.

Skådespelare från Irak? Regissör från Syrien? Manusförfattare från Egypten? I höst drar ett projekt igång som ska ge nyanlända flyktingar en inblick i den svenska teatervärlden. Scenartisten Karim Rashed vid Malmö Stadsteater berättar mer. 


Vad är det med svenskarna när de handlar? De plockar två tomater, en påse sallad, en burk kikärtor? I Mellanöstern lassar man på flera kilo apelsiner, tomater, rispåsar etc när man är på affären. Det här måste vi diskutera. Och det gör Mahmoud och Miriam i programmet.


Om du har ett ”osvenskt” namn så är det mycket svårare att få hyra en lägenhet. Heter du Ali, Ayesha, Arash så får du antingen nej eller ännu oftare inte ett enda svar när du svarar på en lägenhetsannons. Jamal Nijim, jurist vid Diskrimineringsombudsmannen, har jobbat med bostadsdiskrimineringsfrågor. Han ger exempel på några fall där personer med invandrarbakgrund känner sig diskriminerade och därför anmält det hela till Diskrimineringsombudsmannen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista