Vad blev det av Europa?

73 min

Idag är det Europadagen. Hur firar du det? Är det värt att fira? Vad blev det av Europatanken, egentligen? Ikväll har vi fokus på Europa - vilket är ditt favoritland? Och var skulle du helst bo?

I dag är det Europadagen, och då kanske det är på sin plats att tänka på fredssamarbetet efter andra världskrigets slut. Det var ju liksom då det började.

Liten historielektion: Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram ett förslag om att skapa ett europeiskt samarbete om råvarorna kol och stål, som då var viktiga för rustningsindustrin. Syftet var att förhindra ett nytt krig mellan europeiska stater. Först kallade man gemenskapen för EG (Europeiska gemenskapen) och sedan år 1993 heter det EU (Europeiska unionen) och omfattar idag 27 stater av Europas totalt 42 självständiga stater.

Vad har du för erfarenheter av Europa? Har du rest genom många länder? Har du bott eller arbetat i något annat europeiskt land? Vad finns det som är gemensamt för EU:s medlemsländer? Och vilket land är bäst?

Ring till Karlavagnen och berätta! Programledarna heter Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö och telefonslussen öppnas kl. 21. Programmet startar kl. 22.12 i kväll. Du kan också mejla till karlavagnen@sverigesradio.se eller höra av dig på våra sociala medier Facebook, Twitter och Instagram:@P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".