Sarah Waters och Bokcirkeln om Blonde

45 min

För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk litteratur, lyrik, analyser, litteraturens historia och bortglömda böcker.

Den brittiska bestsellerförfattaren Sarah Waters skriver om sex, kön och klass. I Dickenskt överdåd har hon vänt upp och ned på klichébilden av viktorianismen som puritansk och rationell. I de senaste böckerna har hon prickat in tiden för andra världskriget. I den nya romanen, Främlingen i huset (The little stranger) mer specifickt efterkrigstiden och överklassens sönderfall.

Hundreds Hall är en gammal herrgård som är på fallrepet. Rappningen flagar och parken växer igen. Familjen Ayres kan inte längre leva på stor fot och har bara en tjänsteflicka kvar, när det plötsligt börjar hända underliga saker i huset. Sarah Waters har skrivit en spökhistoria med all tänkbar gotisk rekvisita. Men samtidigt är romanen en kommentar till de sociala förändringar som följde i krigets spår.

Ulla Strängberg träffade henne på snabbvisit i Stockholm.

Bokcirkeln går i mål!

Carin Mannheimer, Jan Guillou och Åsa Linderborg vänder sista bladet i Joyce Carol Oates Blonde. Hur slutar boken och hur var det att läsa en bok så här ihop?

Cirkelledare: Marie Lundström.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    HILMAR ÖRN HILMARSSON - THE BLACK DOG AND THE SCOTTISH PLAY
    Album: ANGELS OF THE UNIVERSE
    Kompositör: HILMAR ÖRN HILMARSSON
    Bolag: FATCAT RECORDS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista