Medeltida fatwa inte längre giltig

44 min
För 700 år sedan uttalade en lärd muslim i den turkiska staden Mardin, Ibn Taymiyya, en fatwa om jihad. Idag används fatwan av islamistiska grupper världen över för att legitimera våldshandlingar. Men för några veckor sedan var femton lärda muslimer samlade i Mardin för att diskutera fatwans betydelse. Kan den användas idag? Svaret blev nej.

En fatwa utställd på 1300-talet kan inte appliceras på vår tid och dagens globaliserade värld kan inte uppdelas i en muslimsk och en icke-muslimsk del, förklarade de. Människor och tros Sören Wibeck intervjuar Yahya Michot, en av världens ledande auktoriteter på Ibn Taymiyya, verksam vid Hartford Seminary i USA, om varför fatwan fått så stora verkningar.

I Södertälje där Sverigedemokraterna inlett samarbete med kristna kaldeer och där flera med invandrarbakgrund återfinns högt upp på partiets lista i valet till Södertäljes kommunfullmäktige och Jimmie Åkessson, Sverigedemokraternas partiledare har också varit på besök och träffat kaldeiska företrädare i Södertälje. SDs pressekreterare Erik Almqvist förklarar vad partiet har för gemensamt med kaldéer från Mellanöstern. Men Thomas Österberg, opinionsredaktör på Dagen, menar att SD sår split mellan olika grupper i samhället.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios korrespondent i Johannesburg, Margareta Svensson.

En ny våg av utbildning och religion skönjs i Sverige idag. Den gamla traditionen med religiösa folkhögskolor har uppstått i ny tappning när den första svensk-muslimska folkhögskolan nu slagit upp portarna på allvar i Kista utanför Stockholm. Ett annat exempel finns i Södertälje där man har tagit initiativ till en helt ny utbildning i kristen ortodoxi och telologi, och samtidigt har Svenska Muslimer för fred och Kristna Fredsrörelsen startat Salaams vänner - ny utbildning i religiöst bemötande. Reportage av Malin Sandberg.

- Vi är så bra på att rädda liv, så ibland gör vi det in absurdum. Vi borde acceptera och tillåta en naturlig död.

Så beskriver sjukhuspräset Daniel Brattgård situationen på många kliniker där döende människor får vård. Under våren har livsupphållande behandlingar diskuterats i Sverige och i Kvartsamtalet berättar Daniel Brattgård om sina erfarenheter av att arbeta med etiska dilemman vid livets slut.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren