Arvet efter Jeanette Bonnier (1934-2016)

13 min

Journalisten och författaren Jeanette Bonnier, en av Bonnierkoncernens ägare, har gått bort 82 år gammal. Hon lämnar efter sig ett arv på tre miljarder kronor till bland annat kultur och forskning.

Medierna i P1 intervjuade Jeanette Bonnier 2013, intervju längst ner i artikeln

Under sin livstid kom Jeanette Bonnier att ha stor påverkan på svensk offentlighet och kulturliv. Hon var en av Sveriges mest förmögna människor och en makthavare som satt i styrelsen för Dagens Nyheter, Expressen och Svensk Filmindustri. 

Jeanette Bonnier var också passionerat engagerad i konsten -  under 1980-talet drev hon ett galleri i New York tillsammans med konsthandlaren Jan Eric Löwenadler. 2006 grundade hon Bonniers konsthall på Torsgatan i Stockholm.

I måndagens P1 Kultur uppmärksammades Jeanette Bonniers bortgång. Medverkande var Sara Arrhenius, chef för Bonniers konsthall, kulturredaktionens Mikael Timm och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

– Hon var en renässansmänniska, säger Mikael Timm. Hon var excentrisk, men inte på det där sättet som krymper andra, utan gör dem större.

– Hon spelade väldigt stor roll i den svenska konstvärlden, dels genom sin stiftelse och även direkt och personligt genom att visa vad man kan göra med konsten och genom att lita på konsten, säger Sara Arrhenius på Bonniers konsthall.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista