Safoura Safavi - från Teheran till Krokom och Sunset Boulevard

35 min

En dokumentär av Åsa Veghed. En del av Flyktens musik i P2

Med mod och humor har hon och hennes syster utmanat de iranska och amerikanska politiska systemen med sitt konstnärskap i bandet Abjeez och fått alternativ musik att blomma i den persiska diasporan. Likt Laleh och en rad anda musikkvinnor födda på 80-talet har hon den där do-it-yourself-mentaliteten. Hon är utbildad flamencogitarrist och ljuddesigner. Musiken som hon komponerat till senaste teaterföreställningen Sista sucken är skriven till en operasångerska och bland annat komponerad som tango i finsk tappning.

Men det är med bandet Abjeez hon blivit internationellt känd. Abjeez är persisk slang å betyder syrra. Safoura Safavi startade bandet Abjeez med sin syster Melody Safavi i Östersund 2005. Abjeez var ett av de första alternativa populärmusikaliska banden som sjöng på persiska till reggaerytmer och bossa nova. Texterna är utmanande, ofta feministiska och politiska. Deras publik finns över hela världen och de har spelat för fullsatta konsertsalar i USA, bland annat på The Great American Music Hall och The Roxy Theatre. Familjen Safavi flydde Iran 1987 och placerades i den lilla jämtländska kommunen Krokom och det är bland annat i den miljön som dokumentären utspelar sig. 

Alla Abjeez låtar är arrade av Abjeez originalmedlemmar 2005-2014; Robin Cochrane, Johan Moberg, Paulo Murga, Erland Hofgaard, Sufi Safavi, Melody Safavi och Safoura Safavi.

Från 2014 består Abjeez av Safoura och Melody Safavi som fritt samarbetar med olika musiker.

Skådespelarröst: William Wahlstedt

Kompositör och ljuddesigner: Safoura Safavi

Textförfattare: Safoura & Melody Safavi

Tekniker: Monica Bergmark

Ljudcitat från föreställningen Sista Sucken, manus Paula McManus och regi Dan Turdén.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.52
    Safoura Safavi - Jag Älskar Dig Gul Och Blå
    Kompositör: Safoura Safavi
    Bolag: Independent
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista