P1 Kultur tisdag 17 maj

59 min

Om den sydkoreanska författaren Han Kang som igår vann Booker-priset; tredje delen i reportageserien Stängslet och gränsen och vi rotar fram en 50-årig klassiker: Frank Zappas debut Freak out!

Igår delades The Man Booker International Prize ut. Årets vinnare blev den sydkoreanska författaren Han Kang som prisas för romanen The vegetarian. Vem är Han Kang och varför ska vi läsa henne? Samtal med Yukiko Duke, redaktör på tidskriften Vi Läser.  

Vad betyder mer markerade gränserna och högre stängsel? I reportageserien Stängslet och gränsen möter vi konstnärer, aktivister, dramatiker, forskare och flyktingar som berättar om det nya Europa. I den tredje delen besöker vi Prag. Tjeckien har knappt tagit emot några flyktingar men slits av inre politiska strider om vad landet ska vara och i vilken riktning det ska gå. Det här är ett reportage av kulturredaktionens Fredrik Wadström.

För 50 år sedan skakade de om populärmusiken - Frank Zappa och hans Mothers of invention, som i och med sin debutskiva förändrade idén om vad rockmusik kunde vara. Veckans klassiker av Mia Gärdin och Peter Öberg handlar om albumet Freak out! 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista