P1 Kultur onsdag 18 maj

59 min

Om den Internationella dagen mot homofobi och transfobi som firades igår, samtal med Mattias Brunn om föreställningen Männen med rosa triangel, indisk lesbisk film och Bonnier Konsthall som nyöppnar.

Den Internationella dagen mot homofobi och transfobi uppmärksammades första gången uppmärksammades 2005. Att det blev just den 17 maj är för påminna om att det var detta datum 1990 då Världshälsoorganisationen WHO slutade klassificera homosexualitet som en sjukdom.

I Sverige kom det i år att falla en skugga över den här dagen då det blev känt att en teaterföreställning på ett gymnasium i Eslöv avbröts efter kränkningar och hån från publiken. Föreställningen var "Männen med rosa triangel" som bygger på en bok av Josef Kohut, som skildrar förföljelsen av homosexuella i Nazityskland.

P1 Kultur får besök av skådespelaren och dramatikern Mattias Brunn, som stod på scen i Eslöv i måndags eftermiddag och tvingades avbryta föreställningen.

Han har arbetet med frågor kring HBTQ och scenkonst i snart 15 år, bland annat med föreställningen "No Tears For Queers" och just "Männen med rosa trianglar". Just nu sitter han i juryn för scenkonstbiennalen för barn och unga - Bibu - i Helsingborg.

Vi vidgar även perspektivet och hör ett reportage av frilansjournalisten Lina E. Johansson med exempel från olika tider och platser på hur gay-erfarenheter kan synliggöras och utgöra konstnärliga utgångspunkter, i såväl modefotografi, som stadsvandringar och skådespeleri.

Vi börjar i Tyskland där paragraf 175 i strafflagen blivit en symbol för hur homosexuella länge behandlades. Fram till 1994 så var homosexuella handlingar mellan män kriminella och 140 000 straffades och dömdes.

Fotografen Herbert Tobias var en av Tysklands viktiga modefotografer i efterkrigstid. Han var också en av dem som 1950 blev angiven för att vara homosexuell. Han och pojkvännen flydde tillsammans till Paris för att undgå bestraffning.

Sofia Hultin är performancekonstnär som gör stadsvandringar som hon kallar "I’m every lesbian". Hon jobbar med marginaliserad historia och historiekritik, främst med berättelser som bygger på intervjuer hon gjort med lesbisk personer. Just nu är hon aktuell med en stadsvandring i Oslo.

Vi fortsätter till Indien. Eller närmare bestämt, till ilskna indiska gudinnor. Och att på film skildra det i Indien kontroversiella ämnet homosexualietet.

"Angry Indian Goddesses" heter en film som går upp på svenska biografer i sommar och handlingen kretsar kring modefotografen Frieda som samlar sina vänner i hemmet i Goa.

Vår reporter Naila Saleem har träffat en av filmens skådespelerskor; Tannishtha Chatterjee.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Naila Saleem

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista