P1 Kultur torsdag 19 maj

59 min

Idag om Alma-pristagaren, författaren och "the Queen of wierd", Meg Rosoff; diskbänksrealisten Ken Loachs nya film och om frågan varför alla popartister tycks vilja ha en symfoniorkester?

Just nu pågår filmfestivalen i Cannes och en film som överraskat kritikerna positivt är Ken Loach nya film I, Daniel Blake. Kulturredaktionens Lisa Bergström lämnade salongen i tårar och har träffat manusförfattaren Paul Laverty och skådespelaren Hayley Squires för att prata om fattigdom, byråkrati och medmänsklighet.

Nästa vecka delas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma, ut och i år går det till en amerikan i London, Meg Rosoff. Vår reporter Jenny Aschenbrenner åkte till London för att träffa henne.

Det tycks bli allt vanligare runt om på landets konserthus: föreningen av popmusik och symfoniorkester. På lördag står artisten Motoboy på scen tillsammans med Malmö symfoniorkester, men det är bara det sista exemplet i en lång rad på senare år. Men vad vinner orkestrarna på att agera kompband till popstjärnor? Och varför vill alla popstjärnor ha en symfoniorkester? Lisa Wall gav sig ut på jakt efter svar.

I dagens essä från OBS reflekterar Karsten Thurfjäll kring matlegendaren Tore Wretmans gärning.

Dessutom: Under rubriken Veckans ord ställs frågan vad "en samlad bedömning" egentligen betyder?

 


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista