Hjärtstopp – forskningens ultimata prov

20 min

Helt oväntat startar en oviss kamp mot tiden. Krister Näslund är en av tusentals svenskar som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Vad krävs för att fler ska överleva, och hur kan forskningen rädda fler?

I byn Forsmark, fyra timmars bussresa från Umeå, bor Krister Näslund och Johanna Sundin. I juli 2013 stannar plötsligt Kristers hjärta. En kamp mot klockan börjar direkt.

När Johanna springer in i rummet och börjar med hjärt-lungräddning hör hon revbenen knäckas under hennes händer. Det kan låta som att Johanna gör bröstkompressionerna fel, men så är det inte.

– Det är väldigt vanligt och inget man ska avbryta hjärt-lungräddningen för. Har man otur kan revbenet peta hål i lungan, vilket såklart inte är bra, men om man inte gör kompressioner överlever inte patienten, säger Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sten Rubertsson är en av alla svenska forskare som bidragit till kunskapen som finns i dag om hjärt-lungräddning. Sverige har lyckats höja överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus till elva procent, men det krävs mer om Sverige vill få fler att överleva.