Kan forskarna i Cern vara en helt ny partikel på spåren?

45 min

Veckomagasinet tar reda på varför partikelfysiker är exalterade och varför robotar ska likna fladdermöss. Vi pratar också om skolkommissionens rapport, förlossningsvård och delirium efter operationer.

Just nu råder stor uppståndelse bland partikelfysiker. Något helt nytt kanske har hittats i Cerns stora partikelaccelerator LHC i Schweiz.

I LHC, large hadron collider, krockas partiklar för att få fram andra partiklar ur den krockens energi. Och nu ser det ut som att det oväntat kan ha dykt upp en tung partikel som hittills varit helt okänd för vetenskapen.

Forskarna funderar på om resultaten från experimenten beror på en slump, felmätningar eller om det verkligen handlar om en ny partikel. Veckomagasinet har besökt ett möte i Lund med partikelfysiker, och fått veta mer om det här.

Programmet handlar också om robotar som liknar fladdermöss, problemen med mardrömmar hos äldre efter hjärtoperationer, förlossningsvård förr och nu, det senaste om klimatet och förslag på förbättringar inom den svenska skolan.

Programledare är Lena Nordlund

RÄTTELSE: Tyvärr blev det fel efternamn på barnmorskan Liisa som medverkade i inslaget om förlossningsvården. Hon heter Liisa Svensson.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista