På spaning efter den tid som flytt

90 min

Att stå på en plats och plötsligt känna närhet till sina anfäder, att se dåtiden som en skatt eller en förbannelse. Finns det platser i det förflutna du vill behålla kontakt med? Hur upprättar du den?

Känner du att en doft, en smak, en handling, ett föremål eller en person hjälper dig att bevara något viktigt från det förflutna? Tjärar du båten som din morfar? Håller du en stig öppen i skogen som en anmoder trampade upp? Har du ärvt ett recept som du vårdar ömt?

På vad sätt är det viktigt för dig att ta hand om dessa historier, kanske traditioner och ritualer? Vad betyder de i nuet? Värnar du berättandet om hur tidigare generationer hade det? Varför är det viktigt? Vad har det funnits i det förflutna som du vill ge till världen?

Vad var bättre förr egentligen? Känner du att du till och med är född i fel tid? Vad önskar du tillbaka? Eller är det tydligt för dig att din bästa tid är nu?

På söndag är det dags för Karlavagnen igen. Ring 099-110 90. Stina Wollter tar emot ditt samtal från 22.30. Slussen öppnar klockan 21.00. Det går även bra att skriva ner dina tankar och skicka till Karlavagnen@sverigesradio.se.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista