Imam till unga muslimer: "Kombinera islam med modern livsstil!"

45 min

- Vad har en rättslig tvist i en by i Marocko på 800-talet med ert liv att göra? I Sverige 2010? För den amerikanskfödde imamen Suhaib Webb är det nödvändigt för muslimer i väst att kombinera islam med en modern livsstil. Det är möjligt genom en tolkning av islams skrifter där läsaren ser till kontexten utan att förlora trons kärna.

Nyligen gästade den omskrivna imamen Sveriges Unga Muslimers Konferens. Människor och tros Åsa F Vestergren frågade honom om utmaningarna för muslimer i väst och Mellanöstern.

I Sudan blev det i veckan klart att president Omar al-Bashir överlägset vann i valen för drygt två veckor sedan. Detta var Sudans första flerpartival på mer än 20 år. Oppositionen betecknade valen som riggade och bojkottade dem delvis. Valen utlovades för fem år sen när Bashirs islamistiska regering skrev under ett fredsavtal med gerillan från det huvudsakligen kristna södra Sudan, SPLM.

Den mest dramatiska delen av det fredsavtalet väntas dock nästa år: en folkomröstning om självständighet för södra Sudan – något som mycket väl kan leda till att Afrikas största land delas i två. Frågan är bara hur en sån delning skulle gå till i ett land där människor från nord och syd, araber och afrikaner, kristna och muslimer, länge levt på båda sidor om den tänkta gränsen. Magnus Bellander skildrar stämningarna.

Pedofilskandalerna i katolska kyrkan fortsätter att skapa rubriker. I veckan trädde en kvinna fram i Sverige och sa att hon och hennes syster utsatts för sexuella övergrepp av en katolsk präst i Sverige och att hon hade anmält detta till den katolske biskopen Hubertus Brandenburg första gången 1990 utan att det ledde till någon åtgärd. Därefter har hon berättat om det för den nuvarande biskopen Anders Arborelius. Men eftersom han har haft en själavårdande kontakt med modern, som hade en sexuell relation med prästen under många år, har han inte kunnat uttala sig, säger han och förklarar sig villig att avgå om han handlat felaktigt. Varför anmäler offren övergreppen till kyrkan och inte till polisen? Det är ett vanligt mönster, säger Barbara Dorris som arbetar för den amerikanska organisationen SNAP, som organiserar offer för sexövergrepp i religiösa miljöer. Om bilen stjäls ringer man väl inte biskopen, säger hon. Man ringer polisen. Det ska man göra vid övergrepp också eftersom det handlar om kriminalitet.  

Hur kan man kombinera vetenskap och tro? Vetenskapsteoretikern Jan Bärmark menar sig kunna det. "Jag vet inte" är titeln på hans självbiografiska bok med avstamp i psykoterapi och buddhism, de två stora områden där han har rört sig i under snart fyrtio års tid. Han skriver i sitt förord: "Förr eller senare kommer den tid när det känns nödvändigt att se tillbaka på sitt liv. Vad har jag ägnat mig åt? Vilken existetiell mening kan jag se i mitt liv och i mitt arbete. Vart är jag nu på väg?" Hör honom i Kvartsamtalet hur han får ihop de två världarna: den akademiska forskarkulturen och tibetansk buddhistisk kultur.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet.

Pedofilhärvorna inom katolska kyrkan skapar nya rubriker. En svenska kvinna hade ett långt förhållande med en katolsk präst som under tiden begick övergrepp mot hennes döttrar.  Om jag har varit försumlig är jag beredd att be påven om att få avgå, säger biskop Anders Aborelius. Vi analyserar utvecklingen.

Utrikeskrönikan kommer från Christer Fridén, Sveriges Radios Nordenkorrespondent och handlar om Burkadebatten i Europa.

Här kan du läsa och lyssna på fler inslag om burkadebatten

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista