Martin Molin: Kändes fruktansvärt att lägga ner Detektivbyrån

36 min

Martin Molin berättar om karriären från start till idag – om Wintergatans virala musikverk "Marble Machine", hur Yann Tiersen inspirerade till Detektivbyrån och hur det kändes när gruppen splittrades.

Wintergatans "marble machine" kan beskrivas som en speldosa i jätteformat med 2000 små metallkulor som snurrar runt och skapar olika ljud. Den blev under våren en enorm Youtubesuccé med miljontals visningar.

– Min mejlkorg såg ut som matrix, medan jag svarade på ett mejl kom det tio till. Conan O’Brien, Google, Instagram, Vimeo - alla de här företagen man inte ens tror har en mejladress skrev och frågade om vi inte kunde komma och spela.

– Men vi fick tacka nej till alla anbud. Maskinen funkar inte tillräckligt bra och ryms inte ens ut genom dörren.

Martin Molin har också ett förflutet i den Grammisnominerade gruppen Detektivbyrån som han startade med sin bror Anders efter att ha hänförts av soundtracket till Amelie från Montmartre.

Detektivbyrån splittrades dock 2010, hur kändes det uppbrottet?

– Det var fruktansvärt. Det var som att vi hade byggt upp ett jättefint, stort slott som plötsligt låg jämnat med marken och man gick runt där och rotade i skräpet. Men det födde också en fightingkänsla - jag vill tillbaka och få spela på Roskilde. Wintergatans första skiva kom mycket från den känslan av att gå runt i ruinerna.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".