Vården inte redo att möta alla krigstrauman

19 min

Många flyktingar lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, med mardrömmar och svåra minnen av tortyr. Men få får behandling. Och ett nytt lagförslag kan göra saken värre, befarar experter.

Salah Haghgo är kurd från Iran och flydde till Sverige för 23 år sedan efter omfattande tortyr. Han lider av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, som gör att han drömmer mardrömmar om natten. På dagen får han ofta flashbacks, minnen av tortyren, som blir så verkliga att han blir alldeles stel. Efter tolv år har han fått hjälp och blir inte längre förlamad av sina minnen.

Richard Mollica är professor vid Harvard och en världsauktoritet på traumaforskning sedan 35 år, men har även forskat vid Karolinska institutet. Han är kritisk till att flyktingar ofta möter en ny läkare varje gång de besöker vårdcentralen. Vem vill då öppna sig och berätta om exempelvis våldtäkter man inte ens nämnt för sin familj?

På New York University School of Medicine har PTSD-experten, professor Arieh Shalev, visat att behandling inte hjälper för 30 procent. De behöver rehab i stället, anser han.

Andreas Malm är KI-forskare och psykolog vid Röda Korsets behandlingscenter i Malmö för krigsskadade och torterade. Han är oroad att den föreslagna lagändringen som riksdagen ska rösta om i juni. Om förslaget går igenom kan det innebära att asylsökande bara ska få tillfälliga uppehållstillstånd och inte ha samma möjlighet att återförenas med sin familj. Detta kommer med största sannolikhet försvåra PTSD-behandlingen.

Textversion av programmet.

Lyssnartips: PTSD- som 100 appar igång samtidigt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista