P1 Kultur torsdag 26 maj

59 min

Idag handlar det om ett transfeministiskt manifest; vad som händer när biblioteksdöden breder ut sig; den argentinska litteraturens Hitchcock och om konstnärerna som hamnade i skuggorna.

"En uppgörelse med föraktet för transkvinnor" - så beskrivs boken Ett transfeministiskt manifest. Samtal med författaren Maria Ramnehill om bilden av transpersonen, vikten av egna berättelser och förhållandet till feminismen.

Varje år stängs i genomsnitt 20 bibliotek i Sverige, framförallt på mindre orter i landet. Vad får det för konsekvenser? Samtal med kulturredaktionens Mattias Berg.

Den argentinska författaren Claudia Piñeiro har kallats för Buenos Aires Hitchcock för sina socialt engagerade spänningsromaner. Nu är hon aktuell med en ny roman om sin pappa, En kommunist i kalsonger. Ulla strängberg har träffat henne.

Måste konstnärer vara manliga bohemer för att platsa i konsthistorien? Konsthistorikern Linda Fagerström har besökt utställningen Moderna Män - 1900-1930 på Mjellby konstmuseum och resonerar i dagens essä från OBS kring såväl manliga som kvinnliga konstnärer som varit verksamma i marginalen, men som på senare år fått upprättelse när konstmuseerna börjat blanda sig i diskussionen om hur konsthistorien ska skrivas.

Och i Veckans ord letar idag kulturredaktionens Maria Edström efter samtida tankefigurer i ett sammansatt ord: "Klimathot".

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista