Susanne Ljung, Göran Everdahl och Jessika Gedin om bland annat "Trams-parens" ...

41 min

Susanne Ljung: Trams-parens. Göran Everdahl: Med elefantmamman mot dåtiden. Jessika Gedin: Vetenskapen vet bäst.

Susanne Ljung: Trams-parens

Transparens har länge varit ett honnörsord. Allt skall vara transparent, företag, banker och organisationer. Och nu vill arkitekterna att också vårt boende skall vara transparent. Allt skall vara öppet för allas insyn. Farväl den sista lilla biten av privatliv.

Men ett allt för flitigt användandet av ord tömmer dem snart på deras innebörd. Och väcker misstankar. Vad är det alla som tjatar om transparens vill dölja? Här anar man lik i garderober. Och att ordet transparens snart rasar ner från floskeltoppen.

Göran Everdahl: Med elefantmamman mot dåtiden

I en tid när många trängs för att ligga i utvecklingens spets börjar allt flera blicka tillbaka för att återskapa det ursprungliga, det genuina och äkta; gamla rätter, gamla drycker och smaker; gammal musik och försvunna instrument. Ett ofullbordat manus av Jane Austen har rekonstruerats och filmatiserats. Och biologerna drömmer om att gentekniken skall göra det möjligt att återskapa utrotade djur.

Så nu kommer säkert många att vilja återuppleva sin ungdom och därigenom skapa en marknad för gamla nostalgiska produkter som Raketost och O´ boy med blåbärssmak.

Jessika Gedin: Vetenskapen vet bäst

Det lyckade samarbetet mellan populärkultur och vetenskap firar ständigt nya triumfer. Nu senast när tv-serien ”The big bang theory” fick det nyinstiftade Torsten Wiesel Midnight sun award. Popkultur och vetenskap har mycket gemensamt. Det börjar ofta med en snillrik idé i det lilla formatet och slår sedan världen med häpnad och förtjusning. Så äktenskapet mellan populärkultur och naturvetenskap kommer bara att bli starkare till ömsesidig nytta och mångas stora glädje.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Per Thornberg, Raymond Karlsson, Stefan Tesslie - Song For Bernt
  Kompositör: Per Thornberg
  Bolag: THORNBERGS MUSIKPRODUKTION
 • 15.39
  Per Thornberg, Carl Axel Andersson, Raymond Karlsson, Rolf Nilsson, Stefan Tesslie - Pictures
  Kompositör: Per Thornberg
  Bolag: THORNBERGS MUSIKPRODUKTION
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista