Loppens vara eller icke vara

84 min

De senaste åren har löpning och motion i största allmänhet blivit mer populärt än någonsin. Vad är det som fått dig att springa loppen? Och är det självklart att löpningen ska ta så stor plats?

Richard Mengich och Viola Jepchumba gick i mål som segrare när Göteborgsvarvet avgjordes i lördags. Båda två dessutom på riktiga drömtider. Men de var långt ifrån ensamma i spåret. För där bakom fanns ytterligare 45 tusen löparglada människor från både hela Sverige och resten världen. 

I nästan varje lopp finns såklart en Mengich eller Jepchumba. De där som deltar för att sätta nya rekord och få stå högst upp på prispallen, men där bakom finns många fler som är med av helt andra anledningar. För att det är roligt, för hälsans skull, som ett nyårslöfte eller helt enkelt för att visa för sig själv att man kan. 

Tidningar delar med sig av motionstips så tryckpressarna går varma, och böcker om löpningens psykologi blir storsäljare. Man kan nästan få känslan av att var och varannan person vill genomföra en svensk klassiker. Men är det en rättvisande bild vi får i medierna?

Kanske är du en av dem som testade en gång, och plötsligt började älska att springa? Eller var det en upplevelse du aldrig någonsin vill behöva vara med om igen? Kanske var du en av 18 000 som i helgen valde att inte ställa upp trots startplatsen? Varför sprang du inte?

Är du övertygad om att det är just din sport, och inte löpningen, som borde få ta plats runtom i våra städer? Det kanske skulle funka precis lika bra med en tävling i cykel, gång eller rullskidor?

Några nöjer sig inte med vanliga motionslopp. Är du kanske en som springer ultramaraton flera gånger om året? Satsar du nästa år på VM i uppförslöpning?

Vi vill höra om ögonblicken precis före start, rysningen när du korsade mållinjen och smärtan när mjölksyran satte in i sista uppförsbacken. Ring Linn Ohlson och berätta om hur loppen skänkt dig glädje och sorg och skapat såväl irritation som motionslust. 

Numret är 099-110 90. mejla gärna till Karlavagnen@sverigesradio.se. Du når oss även på Facebook, Twitter och Instagram:@P4karlavagnen


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista