Tarabband + Soher Chokear & Mousa Elias

Här finns inget ljud

Vi uppmärksammar P2-temat Flyktens musik med två konserter med artister som har personliga erfarenheter av flyktingskap: Malmöbandet Tarraband och den syriska duon Soher Chokear och Mousa Elias.

Malmöbandet Tarabband har haft stora framgångar under senare år. Sångerskan Nadin al Khalidi har sina rötter i Irak och Egypten och flydde till Sverige 2002. Sex år senare föddes Tarabband efter det arabiska ordet tarab som betecknar en passionerad och närmast extatisk kontakt som ibland uppstår mellan artist och publik.

Tarabbands musik är en fin mix av arabisk, latinsk och balkansk musik som är lätt att ta till sig. Inte minst i arabvärlden där många numera sjunger bandets sånger.

Sångtexterna skrivs mestadels av Nadin, ord som tar avstamp i hennes egna upplevelser av lidande och förtryck – som ändå föder hopp! En eld att värma sig vid när nattkylan tränger sig på.

Tarabband består av Nadin Al Khalidi, sång, saz, mandole, Gabriel Hermansson, mandole, Filip Runesson, fiol, Romain Coutama, elbas, Fredrik Gille, slagverk och Valter Kinbom, slagverk.

Soher Chokear var under många år professionell sångerska i Syrien men blev efterhand mer och mer kritisk till förhållandena i sitt hemland. Hon led av det politiska förtrycket och förföljelsen och  började sjunga sin brors Samih Chokear sånger, texter vars skarpa samhällskritik inte undgick president Assad och hans regim.

– Han vägrade att befatta sig med oss och vi hamnade i kylan och jag var tvungen att avsluta min karriär som sångerska, berättar Soher. Hon flyttade till Dubai för ett jobb som TV-producent innan regimen också där började ansätta henne. Hon drömde om åter börja sjunga  och kom att tänka på sin gamle vän och medmusiker Mousa Elias som hade flytt till Sverige redan 1999. Hösten 2015 anträdde Soher sin långa och farofyllda färd mot norr. Via Turkiet och Grekland fotvandrade hon den långa vägen till Sverige.

Till slut kom Soher Chokear till Sverige. En av de tiotusentals som släpptes in i vårt land under den stora flyktingvågen genom Europa hösten 2015. Hon fann sin vän oudspelaren Mousa och de bestämde sig snart för att börja jobba tillsammans. Vad vi hör är en av parets första offentliga konserter i Sverige. En speciell kväll på Stallet i Stockholm där Sohers bror plötsligt dyker upp, den berömde sångaren Samih Chokeir som tagit flyget från Paris för att träffa sin syster. Långa omfamningar och många tårar blev det. Soher och Samih hade då inte setts på över sex år. Under konserten sjöng Soher sin brors sånger på nytt.

Producent och Programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.24
    Tarabband, Nadin Al Khalidi, Sång, Saz, Mandole, Gabriel Hermansson, Gitarr, Mandole, Kör, Filip Runesson, Fiol, Romain Coutama, Elbas, Fredrik Gille, Slagverk, Kör, Valter Kinbom, Slagverk, Kör. - Ya Wel
    Kompositör: Trad
  • 20.21
    Soher Choukear, Sång, Mousa Elias, Ud, - Waqt Al Barred
    Kompositör: Samih Chokeir
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista