Minnen av försvunna i Mexico blir konst

20 min

27.000 människor har försvunnit i Mexico på senare år. Möt konstnären Alfredo Lopéz Casanova som vill se till att de inte glöms bort. Dessutom, vår korrespondent Lotten Collin om medieläget i landet.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Roger Wilson här

I helgen kom slutrapporten från den kommission som granskat myndigheternas agerande kring de 43 lärarstudenter som försvann i Mexiko 2014. En rapport som pekade på att både militären och federala institutioner kan ha varit inblandade i försvinnandet. Men att utredningens arbete försvårats av regeringen.

Och det här är långt ifrån det enda fallet med människor som bara försvunnit. Enligt Amnesty international har mer än 27 000 personer försvunnit de senaste tio åren.

En av de som försöker se till att de försvunna personerna inte glöms bort är konstnären Alfredo Lopéz Casanova som med sitt projekt Viejas de la memoria (ungefär "Spår av minnen") vill synliggöra både de saknade och de anhöriga som vandrat mil i sökandet efter sanningen kring vad som hänt deras familjemedlemmar.

I projektet har konstnären helt enkelt samlat in skor från olika delar av Mexiko och Centralamerika, skor som tillhört anhöriga till försvunna och som används för att berätta deras historia. Frilansjournalisten Åsa Welander träffade Alfredo Lopez Casanova och en av de anhöriga som donerat sina skor till projektet i Mexico City.

Efter reportaget pratar programledaren Roger Wilson med Sveriges Radios latinamerikakorrespondent Lotten Collin om läget i Mexico - ett land som ligger på en av bottennoteringarna på Reportrar utan gränsers lita över pressfrihet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista